{“labels”:[],”rewrite”:{“with_front”:true}}

365 DAGEN SNEEUW

BOARDEN IN BIKINI, SKIËN IN SPEEDO

Zelfs na een hele winter nog last van het skivirus? Op sommige gletsjers kun je ook in de zomer prima skiën. Dit zijn de grootste en leukste zomerskigebieden van Europa.

Frankrijk

LES DEUX ALPES

De grootste skibare gletsjer van Frankrijk is de Glacier de Mont de Lans van Les Deux Alpes. Deze biedt een zeer compleet aanbod: zoals 11 afdalingen waaronder beginnerspistes, maar ook een echte Super G-afdaling en zeer groot funpark met onder meer een superpipe en megasprongen. Dat laatste deel is vooral voor de oefenende teams. Niet-skiërs kunnen er een ijsgrot binnenlopen, of gewoon genieten van de magische bergwereld.

Statistieken: tot 3658 meter
Geopend: eind juni tot begin augustus
Pistes: 20 km

www.les2alpes.com

Frankrijk

TIGNES

La Grande Motte in skigebied Espace Killy (Tignes/Val d’Isère) is een van de meest uitdagende zomerskigebieden: op het eeuwige ijs vind je voornamelijk rode pistes, en zelfs een lange zwarte afdaling. In totaal vind je er zo’n 20 km piste, een panoramarestaurant én een groot snowpark. Er is zelfs een langlaufparcours op meer dan 3 km hoogte … Nadeel: het hooggelegen dorp Tignes (1800 meter) is behoorlijk koud in de zomer.

Statistieken: tot 3456 meter
Geopend: eind juni tot begin augustus
Pistes: 20 km

www.seetignes.com

Zwitserland

ZERMATT

De Kleine Matterhorn (ook bereikbaar vanuit het Italiaanse Cervinia) claimt met 21 km piste het grootste zomerskigebied van Europa te zijn. Het is in elk geval het hoogste: hier voert de skilift je tot bijna 4000 meter hoogte. Daar heb je magistrale uitzichten op de échte Matterhorn en op nog tientallen andere Alpenreuzen rondom. Het zomerskiën kun je hier dus afwisselen met zeer uitdagende bergwandelingen. Of strijk gewoon neer in de lounge van een van de vele luxehotels, nog een prijzige specialiteit van Zermatt.

Statistieken: tot 3899 meter
Geopend: hele zomer open: ja (hele jaar)`
Pistes: 21 km

www.zermatt.ch

Noorwegen

STRYN

Er zijn ook gletsjers die je alléén in de zomer kunt skiën. Bijvoorbeeld in het Noorse Stryn. ’s Winters ligt hier zó veel sneeuw dat het gebied onbegaanbaar is. Hartje zomer kun je er skiën in een geweldig Noors fjordenlandschap. Het skigebied is piepklein, maar de sfeer bijzonder relaxed en de zon schijnt bijna 24 uur per dag. Verwacht niet veel piste-actie: er is maar 1 lift en 290 meter hoogteverschil. Vooral geschikt als uitstapje tijdens een rondreis door Noorwegen.

Statistieken: tot 1300 meter
Geopend: half juni tot half juli
Pistes: 4 km

www.nordfjord.no

LENTE EN HERFST

Niet alle gletsjerskigebieden zijn open in de zomer. Daarvoor is de ijslaag te kwetsbaar of zijn de temperaturen te hoog. Wel zijn er gletsjergebieden die pas laat in de lente (eind mei/juni) sluiten en/of weer vroeg openen (oktober/november). Dat zijn onder andere Sölden, Kaprun en Stubai in Oostenrijk, en de gletsjer in het Schnalstal in Italië. Tip: de Stubaier Gletscher is makkelijk en snel bereikbaar vanuit Innsbruck Airport (1 uur rijden) en perfect voor een korte skibreak in oktober of november!

VAN AUSTRALIË TOT ZUID-AFRIKA

Tijdens onze zomer is het winter op het zuidelijk halfrond. Ook daar zijn steeds meer mogelijkheden om fatsoenlijk te kunnen skiën. De grootste skigebieden vind je in Nieuw-Zeeland, Argentinië, Chili en Australië. Maar er zijn ook mogelijkheden in Zuid-Afrika en Lesotho. Tot zo’n 10 jaar geleden was er ook een skigebiedje in Chacaltaya, Bolivia. Daar bracht ’s werelds hoogste skilift je tot 5421 meter boven zeeniveau. (Ter vergelijking: dat is nog 600 meter hoger dan de top van de Mont Blanc.) Helaas is deze afdaling ten prooi gevallen aan klimaatveranderingen: de gletsjer waarop de skilift stond is binnen 20 jaar compleet gesmolten …

Oostenrijk

HINTERTUX

De Hintertux-gletsjer, te vinden in een zijdal van het Zillertal, biedt het meest uitgebreide zomerskigebied van Oostenrijk. In de zomer draaien er 10 liften: genoeg voor zo´n 20 km piste waarvan de langste afdaling 2 kilometer is. Ook staat deze gletsjer bekend om de vele internationale teams die er oefenen én het kolossale funpark vol obstakels genaamd Betterpark. Bijzonder: dit is een van de twee skigebieden van Europa die het hele jaar geopend zijn.

Statistieken: tot 3250 meter
Geopend: hele zomer open: ja (hele jaar)
Pistes: 20 km

www.hintertuxergletscher.at

Zwitserland

SAAS FEE

Het zomerskigebied op de Allalin-gletsjer in Saas-Fee ligt in een amfitheater van Alpentoppen. Die beschutte ligging maakt dit een van de meest sneeuwzekere zomerbestemmingen. Bovendien zijn de pistes hier meer gericht op de recreatieve skiër: niet op oefenende teams en grote funparks. De reis vanuit het dorp duurt wel even: eerst neem je een gondellift, vervolgens voert de zogenaamde Metro Alpin je naar 3500 meter hoogte. Daar beginnen de pistes en vind je het roterende restaurant Allalin.

Statistieken: tot 3500 meter
Geopend: juli t/m oktober
Pistes: 20 km

www.saas-fee.ch

Italië

PASSO DI STELVIO

Het zomerskigebied Passo di Stelvio is de vreemde eend in de bijt. Dit resort bevindt zich namelijk boven een bergpas nabij Bormio (Lombardije) die alleen in de zomer open is. Ook het skigebied is enkel in de zomer geopend: in de winter is de pas dichtgesneeuwd en onbereikbaar. Het is dan ook een van de hoogste bergpassen van Europa, je rijdt tot 2757 meter hoogte en alleen de naam al doet de harten van wielrenners sneller kloppen. Vanaf de pas neem je een cabinelift naar het skigebiedje van het Stilfser Joch. Dat is ook al uitzonderlijk: het ligt namelijk niet op een gletsjer, maar is afhankelijk van natuurlijke sneeuwval (plus de nodige sneeuwkanonnen).

Statistieken: tot 3450 meter
Geopend: doorgaans van mei t/m november
Pistes: 12 km

www.vinschgau.net

WAAROM ZOMERSKIËN?

Zomerskiën is niet te vergelijken met ‘echte’ wintersport. Veel skidorpen zijn rustig in de zomer (m.u.v. plaatsen als Zermatt en Saas-Fee) omdat veel winkels en restaurants zijn gesloten. Gemiddeld bieden de zomerskigebieden zo’n 20 km piste, dus dat is eerder beperkt. Daarnaast moet je vaak een flinke reis per skilift afleggen, omdat de gletsjers altijd op 3000 meter of hoger liggen. Bovendien moet je een vroege vogel zijn: door de hogere temperaturen en extreem felle zon draaien de liften vaak alleen ’s ochtends. ’s Middags is de sneeuw te papperig. Zomerskiën is dus niet iets om een week lang te doen, meer als onderbreking van een ‘gewone’ vakantie. Een bijzondere ervaring is het absoluut!

Veel meer dan alleen zon !

ONTELBAAR VEEL PISTES, FREERIDE-MOGELIJKHEDEN ALOM EN HEERLIJK ETEN IN PORTES DU SOLEIL
Lees meer

De top 10 meest

Gitzwart van kleuraanduiding en fenomenaal van uitzicht. Ga tijdens je volgende wintersportvakantie dan voor de adrenalinekick van je leven op...
Lees meer

Op de Falalala-Latten

Sfeervolle verlichting, verweerde houten chalets en schilderachtige hellingen … Nergens heerst het kerstgevoel meer dan in de bergen. Ben je...
Lees meer

In 5 uur op de piste

’s Ochtends kantoor, ’s middags op de ski’s. In theorie kan het. Alleen het jammer dat de Alpen zo ver...
Lees meer

In Luxeresorts

‘Zelfvoorzienend’ is dé wintersporttrend voor komende winter. Want ‘thuis’ dineren is veiliger dan een restaurant vol mensen, après-ski doe je...
Lees meer