8 Things to do in Lapland

{“labels”:[],”rewrite”:{“with_front”:true}}

8 things to do in Lapland

Lapland. Weinig andere streken spreken zo tot de verbeelding als de noordelijkste provincie van Finland. Een reisje naar Lapland moet zowat het meest populaire item zijn op bucketlists. En onlosmakelijk hoort daar het noorderlicht bij. Wie in de winter naar Lapland reist, heeft het meeste kans om dit mystiek natuurwonder te aanschouwen. Maar het land van de Sami is zoveel meer dan het noorderlicht. Er is zoveel te beleven en te doen waardoor het de ideale wintersportbestemming is voor wie eens iets anders zoekt dan schnaps und schnee.

Zo kan je kennismaken met het weidse Lapse landschap:
dicht begroeide dennenbossen en bevroren meren.
Af en toe zal een rendier of eland je pad kruisen

Jagen op het Noorderlicht

Als u geluk heeft dan overkomt het noorderlicht u spontaan. Dit natuurfenomeen, ook wel aurora borealis genoemd, heeft heel wat voorwaarden nodig vooraleer het te zien is. De lucht kleurt in de meest bijzondere kleuren en vormen. De oorsprong ervan ligt bij de zon. Plasmawolken op de zon die uitbarsten, slingeren geladen deeltjes in het heelal. Hierbij komt energie vrij die het poollicht vormt. Aardmagnetische velden zorgen ervoor dat de geladen deeltjes afbuigen van de aarde en terechtkomen op de noord- en zuidpool. Het noorderlicht is vooral in de winter te zien. Tot zover de les natuurkunde. Wie actief op zoek wil naar het noorderlicht, kan op noorderlichtsafari. Gespecialiseerde gidsen nemen je mee naar de meest noorderlichtzekere plekjes. Niemand blijft onberoerd bij zoveel natuurkracht.

Husky tocht

Nog één cliché en dan zoeken we meer onbekendere belevenissen. De hondensleetocht. Husky honden krijgen hier dagelijkse training om op een efficiënte manier een slee te trekken. Vier tot acht honden werken samen om die klus te klaren. Vaak kun je een tocht met husky’s combineren met een reeks andere activiteiten. Ook meerdaagse tochten zijn mogelijk. Je hoeft echt geen hondenliefhebber te zijn om dit de max te vinden. De husky’s zijn super afgericht en gewoon om met bezoekers om te gaan. Bovendien krijg je altijd een degelijk woordje uitleg over de do’s & don’ts.

Erop uit met de sneeuwscooter

Toch maar liever niet met honden op pad? Dan zijn er nog altijd de gemotoriseerde versies: de sneeuwscooter. Een tocht met de sneeuwscooter is interessant om grotere afstanden af te leggen. Laat je niet verrassen door de zwaarte van zo’n tocht. Zorg voor een goede uitrusting en voldoende warme kleding. We raden aan om een sneeuwscootertocht onder leiding van een ervaren gids te doen. Zo kan je kennismaken met het weidse Lapse landschap: dicht begroeide dennenbossen en bevroren meren. Af en toe zal een rendier of eland je pad kruisen. En verder: totale desolatie.

Bezoek de kerstman

De kerstman bestaat! En hij woont in Rovaniemi. Veel laplandreizen starten in Rovaniemi. Wanneer je met kinderen reist, is het onmogelijk om Santa park, het huis van de kerstman, links te laten liggen. Wie een beetje kerstgek is en graag in sprookjes gelooft, kan natuurlijk ook altijd aanschuiven in dit Efteling-achtig parkje. Sportievelingen hebben de keuze uit een hele reeks activiteiten zoals vissen, klimmen, wandelen, zwemmen, raften….

Ijsvissen op ijskoude meren

Wie het geduld van een visser heeft, moet zeker eens gaan ijsvissen. Met een speciale boor maak je een gat in het dikke ijs. Dat ijs kan gerust enkele meters dik zijn. Dan zaagt men met een speciale zaag een gat van ongeveer 20 centimeter. Zo vriest het gat niet te snel dicht. Je vislijn met lokaas laat je dan in het water zakken. Wachten maar. Op de bevroren meren kan het ijskoud zijn. En een vuurtje stoken, is geen optie. Dus opnieuw: zorg voor goede kleding. Maar de kick bij de eerste vangst is onbeschrijflijk.

Utsjoki: Bokrijk van Lapland

Helemaal in het noorden ligt dit dorpje waar de Sami die er leven, proberen om de originele cultuur, rituelen en gebruiken zoveel mogelijk te bewaren. Zie het als een soort van Bokrijk, maar dan op z’n Laps. Je maakt er kennis met oude rituelen want hoewel men er tegenwoordig ook geïntegreerd is in de moderne samenleving, dragen de Sami hun oude cultuur nog steeds hoog in het vaandel. Ze leven er op het ritme van acht seizoenen in plaats van vier. In december is er bijna geen daglicht en blijft het de hele dag donker, in juni gaat de zon bijna niet onder. Een heel bijzondere ervaring.

Gewoon skieën in Levi & Yllas

Natuurlijk kan je naast al die avontuurlijke activiteiten ook gewoon skiën in Fins Lapland. Levi heeft alles wat je mag verwachten van een modern wintersportgebied. Prachtige afdalingen langs kilometers pistes halen het beste in iedere skiër of snowboarder naar boven. Daarnaast is het Finse Yllas ook een bekend wintersportoord. Liften, gondels, afdalingen en een reeks off-piste mogelijkheden.

Ijspaleis in Kemi

In de Botnische golf ligt de kustplaats Kemi, helemaal in het noordelijk deel van de Oostzee. De Botnische golf is bijna het hele jaar bevroren waardoor de haven van Kemi niet bereikbaar is. Elk jaar bouwen de bewoners een gigantisch sneeuwkasteel. Een gigantisch bouwwerk van twee ha groot en met 400 meter muren van vijf meter dik. Je kan hier overnachten maar je vindt er ook een sneeuwrestaurant, een ijsbar, een sneeuwkapel en een kunstgalerij. De feeërieke verlichting maakt dit tot meer dan een simpel ‘te bezoeken’ op het lijstje. Het is een ware belevenis die een prachtige afsluiter kan vormen voor een reis naar lapland. Zoals alle belevenissen tijdens deze trip zal je dit bezoek ervaren als een once-in-a-lifetime-experience!

Geef er een lap op!

Weinig andere winterse bestemmingen spreken zo tot de verbeelding als Lapland. Lapland is de meest noordelijke provincie van Finland en...
Lees meer