{“labels”:[],”rewrite”:{“with_front”:true}}

COLLECTING TOQUES

IN ST. ANTON AM ARLBERG

In Sankt Anton kun je Gault Millau Toques verzamelen, want er zijn maar liefst negen restaurants met minimaal 1 toque. Highlife bezocht er drie met een waardige score en elk zijn eigen charme. Lijstaanvoerder Hotel Tannenhof, familiehotel Gletscherblick en de beroemdste wijnkelder van het Hospizalm.

Hotel Tannenhof *****Superior 18/20

Hotel Tannenhof heeft de meeste Gault Millau punten en Toques in St. Anton am Arlberg. Het Hotel heeft slechts 6 suites van 80 vierkante meter en één mastersuite van maar liefst 200 vierkante meter. Zo zijn er maximaal zestien gasten in het hele hotel te vinden en is rust en ruimte gegarandeerd. Wij krijgen het vijfgangenmenu geserveerd (125 euro per persoon), maar ook drie (85 euro), vier (105 euro), zes (145 euro) of zeven gangen (165 euro) zijn mogelijk. De ingrediënten komen allemaal van lokale producenten. De gerechten van de hand van chef James Baron zijn creatief, smakelijk en een ervaring om nooit te vergeten. Vooral de boterzachte, in glazen stolp geserveerde Brioche met “sour cream butter, saltflakes and mountain herbs” en de tweede gang die avond: de “crayfish tartar, sweetbread, quine, troutcaviar en mushrooms” zijn fantastisch.

De eetzaal heeft naast veel glas – we kijken naar buiten –
weinig om handen. De focus ligt echt op het eten én de interactie met het personeel. Van de ontvangst door Brigitta en Florian, via de door Iliana aan tafel gerookte eend tot de wijn die voor elke gang door Maître Alexander op tafel wordt uitgeserveerd. Aan het einde van het diner heb je er zo maar een paar vrienden bij. Nog meer vrienden maken we bij de Russische Biljarttafel. Martha en Alan missen de kennis over de spelregels van dit ‘gekke’ biljart waar je met één rode en voor de rest witte ballen speelt. Ze blijken uit New York te komen voor een bezoek aan Arlberg en kozen ‘natuurlijk’ voor dit hotel.

CONTACTGEGEVENS
Nassereinerstraße 98
St. Anton am Arlberg
[email protected]
www.hoteltannenhof.net ©

Gletscherblick Hotel**** 15/20

Een echt familiehotel dat in 2018 voor het eerst in de Gault Millau gids terechtkwam met 15 punten. Tijdens de maaltijd maken we kennis met drie generaties van de familie Jehle-Kathrein, allemaal gekleed in traditionele Oostenrijkse kledij. Kleindochter Johanna staat aan de receptie en Sophia is verantwoordelijk voor de patisserie. Het hotel is een mix van traditioneel en modern. Veel hout, eigenlijk zoals je een Oostenrijks hotel graag ziet. We krijgen een rondleiding naar de uitmuntende sauna die meeste ruimte inneemt. Zo groot is het wellnessgedeelte van dit hotel. Aan tafel zitten we tussen dorpelingen en welgestelde toeristen, een fijne informele mix. We krijgen het Alpine Gourmetmenu voorgeschoteld en sommelier Manuela Zangerl adviseert ons over de perfecte wijn bij elk gerecht. De grootste verrassing van dit menu is de forel van Meiningen met peterselie en botermelk ijs. Wauw. En we zijn erg verrast door de amuse: een Thai curry als mousse met Shimeji paddenstoelen, pinda’s en Kalamansi vinaigrette.

Maar het leukste van de avond zit hem in de staart. Van grootmoeder Jehle-Kathrein krijgen we een Schnappsbuffet voorgeschoteld. Ze wil graag weten wat we hier allemaal komen doen en is oprecht geïnteresseerd. Dit restaurant draait mee in de top van de Arlberg, maar is nog steeds heel erg persoonlijk. En dus ook niet zo gek dat naast de culinaire hoogstandjes van het Gourmetmenu (62 euro per persoon ) dat wij eten, ook nog steeds Gletscherblick Classics op de kaart staan: Wiener Schnitzel von Milchkalb (22 euro) en Tiroles Käsespätzle (12 euro). Gletscherblick is een aanrader!

CONTACTGEGEVENS
St.Jakober Dorfstraße 35
St Anton am Arlberg
[email protected]
www.hotel-gletscherblick.at

Hospizalm St. Christoph ***** 15/20

Wie Hospizalm zegt, zegt wijn. Wellicht de beroemdste wijnkelder van de Alpen bevindt zich onder het restaurant. De entree voor zo’n serieuze zaak is meteen bijzonder, want voor de jonge geesten kan de trap gemeden worden en rutsch je via de glijbaan een wijnwereld van Bordeaux binnen. De wijnkelder van Adi Werner (83), die nog steeds drie à vier keer per jaar naar de Franse regio reist, is uniek. Hij is gevuld met bijna drieduizend big bottles, waar magnums van 1,5 liter en Melchior flessen van wel 18 liter tussen zitten. Die laatste zijn gelijk aan 24 flessen ‘normale’ wijn.
Hier bevindt zich de grootste verzameling big bottles ter wereld. De kelder is 360 graden (inclusief het plafond) gevuld met flessen wijn. Head Sommelier Christian leidt ons rond en vertelt met trots over zijn werkplek. “Er zijn 27 chateaus die alleen voor ons big bottles vullen. Bijvoorbeeld Château Latour, Château Angelus en Château Cheval Blanc.
Van die laatste is de duurste fles in het huis aanwezig. De Château Cheval Blanc, “ 12 liter, 100 points Robert Parker” heb je op je tafel staan voor een luttel bedrag tussen de 70 000 en 80 000 euro. Of een Château Latour uit 2009, ook 100 punten Robert Parker. Hier zijn slechts drie flessen van ter wereld en wij hebben er twee! Zelfde prijs trouwens. Een mooie investering zou je denken, maar kopen kun je het niet. Het is verboden een gekurkte fles mee te nemen om te voorkomen dat er een wilde handel (met frauduleuze kanten) ontstaat. Dan haken de châteaus ook af, dus we geven hen de garantie dat ze hier blijven. We kunnen hem wel kosteloos jaren voor je bewaren, als je hem hier maar opdrinkt.” En dat is ook gezien het eten dat je er hier bij krijgt (excuus voor de weinige aandacht voor het diner, maar met zo’n kelder…) een heel erg mooi vooruitzicht.
Prijs voor een menu ligt tussen 108 en 175 euro. Specialiteit en blikvanger is de T-bone steak voor drie personen, gegaard in de open haard van het restaurant (155 euro).

CONTACTGEGEVENS
St.Christoph 18
St. Anton am Arlberg
[email protected]
www.hospizalm.at

GAULT MILLAU & ST ANTON AM ARLBERG

De Gault Millau gids geldt als een concurrent van de Michelingids en reikt in plaats van sterren maximaal vier Toques uit. Restaurants krijgen punten op een schaal van 1-20, waarbij de maximale score heel erg zeldzaam is. Daar waar Michelin bekender en invloedrijker is, vindt men Gault Millau meer gericht op de kwaliteit van het eten. De restaurants in St. Anton met minimaal 14 punten (in 2018!) zijn:

1. Hotel Tannenhof 18/20
2. Arlberg Hospiz Hotel Skiclub Arlberg Stube 16/20
3. Raffi’s Stubn im Hotel St Antoner Hof 16/20
4. Galzig Verwallstube 15/20
5. Hospizalm St. Christoph 15/20
6. Hotel Gletscherblick 15/20
7. Alte Stube at Hotel Schwarzer Adler 14/20
8. Stube at Hotel Alte Post 14/20
9. Das Sonnbichl 14/20

Vind restaurants uit de Gault Millau gids op www.gaultmillau.com. Informatie over alle restaurants van St. Anton am Arlberg is te vinden op www.stantonamarlberg.com en volg het gebied op social media @stantonamarlberg en via de Hashtags #stantonamarlberg #arlberg #stchristoph

Zell am See & Kaprun

Het is een ijzersterke combinatie: een van de mooiste stadjes van Oostenrijk samen met een van de hoogstgelegen skigebieden. Zell...
Lees meer

Free style sport

Free Style Sport is al meer dan 25 jaar specialist op het gebied van wintersport. De winkel in Roosendaal heeft...
Lees meer

Lawines

Wat zijn dat voor hekken?” is een vraag die je vaak hoort in de Alpen. Wintersporters zien die ‘hekken’ vooral...
Lees meer

8X nieuwe dingen leren op de piste

Geweldig natuurlijk, van je favoriete pistes afglijden en dan neerstrijken op je vaste terras voor een ijskoud biertje of dampende...
Lees meer

Stubai

Aan de ene kant ligt Oostenrijks grootste skigebied op een gletsjer en aan de andere kant een klein en gezellig...
Lees meer