Een perfecte familiedag in Serfaus-Fiss-Ladis

{“labels”:[],”rewrite”:{“with_front”:true}}

EEN PERFECTE FAMILIEDAG IN

IDEAAL VOOR FAMILIES

De eerste keer op wintersport met je kind is spannend. Want hoe leuk vindt hij de skiles? Wat doe je met de lunch? Hoe ver weg ga je van de kinderwei? Elke ouder krijgt deze vragen voor z’n kiezen wanneer ‘de kleine’ voor ’t eerst op skiles gaat en de allereerste échte wintersportweek gaat beginnen.

Serfaus-Fiss-Ladis heeft een bijzonder goede mix van blauwe, rode en donkerzwarte pistes

Een perfecte skivakantie is er één zonder kinderwagens, luiers en middagdutjes. Met volle dagen op de piste en zelfs tijd voor een drankje in de après-ski. De perfecte skivakantie is er één waar de kinderen de hele dag plezier hebben en de ouders ook kunnen genieten. Waar lekker eten, onthaasten en doen waar je zin in hebt centraal staan. Omdat onze vorige familievakanties altijd met een baby of peuter waren, lieten we dit keer de baby van 9 maanden achter bij opa en oma. We namen Raf, van bijna vier jaar, mee richting Serfaus-Fiss-Ladis, het skigebied dat zich profileert als echt familiegebied. Raf kon dit jaar eindelijk voor het eerst op les dus dat konden we eens mooi uittesten!

Autoluw

De omstandigheden zijn in ieder geval al perfect. Vlak voor onze vakantie viel er veel sneeuw en terwijl wij er zijn staat de zon alle dagen vol aan. We verblijven in het autoluwe Serfaus, op het pisteplan de meest linkse van de drie plaatsjes die in het skigebied met elkaar zijn verbonden. We hebben vanuit ons hotel uitzicht over het dorp en in het hotel zit een sauna met bubbelbad. Doordat we halfpension hebben geboekt, is de eettafel ook twee keer per dag voor ons gedekt. Naast ons zit een ander gezin met kleine kinderen en Raf kan het meteen goed vinden met Elin, de vijfjarige dochter van het stel. Zij hebben er wel voor gekozen om hun jongste, Jurre van twee, mee te nemen en brengen hem elke dag naar de kinderopvang. “Ah, dat kan dus ook. Idee voor volgend jaar”, zegt Rian. Tijdens het eerste ontbijt krijgen we een onverwachte discussie over het ‘overblijven’ van Raf tijdens de lunch. Ik heb jaren als skileraar gewerkt en weet uit ervaring dat niet de kinderen, maar de ouders het moeilijkst zijn bij het afscheid. En dat kinderen ophalen bij de lunch en dan weer terugbrengen voor de middagles funest is en alleen maar huilpartijen veroorzaakt (waarbij soms de hele klas uit solidariteit mee begint te brullen). Mijn advies is daarom kinderen brengen, dag zeggen en pas aan het einde van de dag weer ophalen. Daar was mijn vriendin het alleen niet direct mee eens. “We gaan toch gewoon samen lunchen?” Was haar reactie op mijn stellige hele-dag-met-z’n-tweeën-op-pad-plan. “Euh, nee. Raf kan gewoon lunchen in het speciale kinderrestaurant met zijn groep.” Gelukkig krijg ik bijval van Renske, de moeder van het gezin naast ons: “Ik zorg 51 weken per jaar voor hen, dit is mijn week. Deze zeven dagen wil ik gewoon lekker skiën.” Uiteindelijk gaat Rian overstag, we proberen het op de eerste dag. “Als we dan maar niet te ver het skigebied in gaan”, mompelt ze nog.

Onder de grond

Kinderen zijn welkom op de kinderweide vanaf tien uur. We kunnen dus rustig ontbijten, voordat we met het openbaar vervoer naar de start van het skigebied gaan. Wij hadden begrepen dat er een metro was, maar waren er niet van op de hoogte dat deze ‘metro’ daadwerkelijk onder de grond rijdt en stonden dus keurig boven op straat te wachten bij de halte. (Er zijn plekken waar de bus ook metro heet …) Totdat we een groepjes skiërs een trap naar beneden zien nemen. Met rode hoofden volgen wij en we stappen uit bij de rode, zilveren en gele gondels. Deze drie banen brengen je in no-time naar boven. We lopen langs het handig georganiseerde skidepot, waar je skischoenen en ski’s voor een prikkie kunnen overnachten en gaan voor het eerst naar boven, met de zilveren gondel.
Naast het Mittelstation van de Komperdellbahn ligt een gigantische kinderwei. Vol met rolbanden, speelgoed, kussens om op te liggen en een podium voor Murmli, de mascotte van de skischool. Raf krijgt les van Oostenrijker Patrick die vloeiend Nederlands spreekt. “Geleerd van de kinderen”, vertelt hij. “Ik zei altijd: ik leer jou skiën en dan leer jij mij Nederlands.” Voor kinderen is dat bijzonder fijn en de school zorgt er dan ook voor dat er zo veel mogelijk talen aanwezig zijn. Ik tel zo in het laagseizoen al minimaal vijf leraren die ook Nederlands spreken. We laten Raf achter, die nu nog niet weet wat er gaat gebeuren (morgen is dat wel anders) en hij laat ons zonder één traan gaan. Rian en ik skiën een paar afdalingen onder de Familienbahn en Planseggbahn om er in te komen. We ontdekken dat Serfaus-Fiss-Ladis een bijzonder goede mix van blauwe, rode en donkerzwarte pistes heeft. En die ook nog allemaal dicht bij elkaar liggen. Ik kan dus af en toe en stuk afsnijden om zwart te pakken en Rian kiest haar eigen blauwe of rode weg. We lunchen redelijk vroeg, lekker met z’n tweeën bij de Schalber Alm. Tiroler Gröstl is de logische keuze, mijn favoriete Oostenrijkse gerecht en goed vullend. We moeten namelijk nog wel even.

Masnerkopf

Dat Serfaus-Fiss-Ladis een echt familiegbied is, blijkt wel als we na de lunch stomtoevallig onze eigen familie tegenkomen. Mijn oom en tante komen hier al bijna twintig jaar met hun kinderen, die nu in de dertig zijn, en verzoeken ons ook direct niet te veel promotie te maken voor dit gebied. “Want er komen al genoeg mensen.” Dat beloof ik met gekruiste vingers op mijn rug en we besluiten bij hen aan te haken. Voor ons erg fijn om even op sleeptouw te worden genomen, want anders waren we waarschijnlijk niet bovenop de Masnerkopf gekomen. Vanwege Raf wilden we niet te ver van de kinderweide vandaan, omdat we snel terug kunnen zijn als er iets aan de hand is. Maar meester Patrick heeft nog niet gebeld en: “Als je die kant op gaat, ben je zo weer terug”, aldus mijn oom. Dus nemen we de lift naar 2.828 meter, het hoogste punt van het gebied, waar het uitzicht adembenemend is. Op de weg terug hebben we zelfs nog tijd voor een kop koffie en taart bij restaurant Lassida bovenop de Lazid. Het uitzicht hier op 2.351 meter concurreert aardig met dat op de Masnerkopf. En dan is het alweer tijd om Raf op te halen. Hij laat trots zien wat hij heeft geleerd, zingt liedjes over mascotte Murmli en wil zijn skietjes absoluut niet achterlaten bij de skischool. Hij houdt ze stevig vast en de eerst tranen van de dag vallen, maar als hij hoort dat we op de slee naar beneden gaan, droogt hij snel zijn tranen. Vandaag was ‘just a perfect day’ en dit was pas de eerste! 

5x DOEN MET KINDEREN

Serfaus-Fiss-Ladis profileert zich als echt familiegebied vol van activiteiten voor het hele gezin. En er zijn dus tal van activiteiten te doen naast het skiën. Check de website van Serfaus-Fiss-Ladis voor meer informatie.

SPEELPLAATS PLAY

Vanuit Serfaus vertrekken drie gondels naar boven. En er is een oud liftgebouw dat een nieuwe bestemming heeft gekregen, want hier is nu kinderspeelplaats Play gevestigd. In Play vind je een indoor klim- en klauterstation. Play in Serfaus is een ideale middagactiviteit na het skiën of als slechtweer-programma.

NIEUWERWETS RODELEN: SCHNEISENFEGER FAMILY TOBOGGAN RUN

1,5 kilometer lang actie en plezier op deze vaste rodelbaan. Met 40 kilometer per uur suis je over de baan van de Alpkopf naar de Högsee.

RODELEN EN FONDUE

Lekker eten in de Möseralm en dan met de slee weer naar beneden over de Möseralmpiste.

SERFAUSER SAUSER

In vier zipline-etappes vlieg je naar beneden langs staalkabels met snelheden tot wel 60 km per uur. Voor kinderen (en volwassenen) vanaf 10 jaar met een lichaamslengte van tenminste 1,30 m en gewicht van 30 kg. 

Masner Express

Met een omgebouwde pistebully ga je naar het Masner-gebied op 2.450 meter hoogte om te genieten van een prachtig panorama-uitzicht.

BESTEMMING IN CIJFERS

Serfaus-Fiss-Ladis heeft zo’n 68 liften en 214 kilometer piste. Er zijn dertig pistebully’s in de weer om deze pistes in de nachtweer glad te trekken. Bij te weinig natuursneeuw worde de 1.250 sneeuwkanonnen aan het werk gezet. De belangrijkste website vind je op www.serfaus-fiss-ladis.at

Instagram @serfausfissladis en laat je inspireren via de hashtags #serfausfissladis en #wearefamily

KINDEREN

Laat je niet ontmoedigen als je nog een baby of peuter
hebt. Op de kinderweide worden kinderen bij de skischool
vanaf twee jaar al vermaakt met spelletjes in de
sneeuw. Ook is er een Murmlicrèche beneden bij de gondels
waar kinderen van 0 tot 5 jaar opgevangen kunnen
worden. Speciaal voor kinderen is er een eigen website:
www.murmli-berta.at
Skischool Serfaus: www.skischule-serfaus.com

VERVOER

Auto Brussel – Serfaus: 840 km
Auto Utrecht – Serfaus: 890 km
Vliegen kan op Innsbruck en dan is het
nog 100 kilometer via een shuttle

Zell am See & Kaprun

Het is een ijzersterke combinatie: een van de mooiste stadjes van Oostenrijk samen met een van de hoogstgelegen skigebieden. Zell...
Lees meer

Free style sport

Free Style Sport is al meer dan 25 jaar specialist op het gebied van wintersport. De winkel in Roosendaal heeft...
Lees meer

Lawines

Wat zijn dat voor hekken?” is een vraag die je vaak hoort in de Alpen. Wintersporters zien die ‘hekken’ vooral...
Lees meer

8X nieuwe dingen leren op de piste

Geweldig natuurlijk, van je favoriete pistes afglijden en dan neerstrijken op je vaste terras voor een ijskoud biertje of dampende...
Lees meer

Stubai

Aan de ene kant ligt Oostenrijks grootste skigebied op een gletsjer en aan de andere kant een klein en gezellig...
Lees meer