{“labels”:[],”rewrite”:{“with_front”:true}}

IK GA OP WINTERSPORT

EN IK NEEM MEE…

Tandenborstels, thermisch ondergoed, reisspelletjes, identiteitskaart en ski’s? Check! Vertrek jij deze winter ook met de wagen op wintersport? Dan zijn er enkele verplichte veiligheidsitems die je niet mag vergeten.

Winterbanden

Winterbanden zijn geen overbodige luxe wanneer je hoog in de bergen over besneeuwde wegen rijdt. In veel Europese landen zijn ze dan ook verplicht. Rij je toch zonder winterbanden? Dan kan je in Italië, Oostenrijk en Duitsland een flinke boete krijgen. Daarnaast wordt je ook aansprakelijk gehouden voor schade wanneer je niet met winterbanden rijdt. Je autoverzekering dekt dan helemaal geen kosten.

Ga je binnenkort winterbanden kopen? Kies dan voor banden met waar een sneeuwvlokje op staat. In Duitsland worden winterbanden die na 31 december 2017 zijn geproduceerd, alleen erkend wanneer dit symbool erop staat. M+S (mud + snow) is niet voldoende. En vergeet niet: met winterbanden rijden in de zomer zorgt ook voor onveilige verkeerssituaties. Laat je winterbanden dus weer vervangen in de lente.

Sneeuwkettingen

Winterbanden zijn niet altijd genoeg. Wanneer er veel sneeuw ligt, zijn sneeuwkettingen aan te raden voor meer grip en veiligheid. In sommige wintersportgebieden in Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland is het verplicht om met sneeuwkettingen te rijden. De wegen waar dit moet, worden aangeduid met een rond blauw bord met sneeuwkettingen erop. Neem daarom steeds sneeuwkettingen mee zodat je niet voor verrassingen te staan komt.

Gevarendriehoek

In België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Italië is het verplicht om een gevarendriehoek bij te hebben. Bij een ongeval of pech plaats je de driehoek achter je auto. Dit doe je op 30 meter bij gewone wegen en op 100 meter bij autosnelwegen. Zorg ervoor dat naderende bestuurders de driehoek minimum op een afstand van 50 meter kunnen zien.

Verbanddoos

Een verbanddoos is sowieso een handig item om mee te nemen op vakantie. Daarnaast is het in België, Duitsland en Oostenrijk ook verplicht om een verbanddoos in de auto te hebben. Zorg ervoor dat hij binnen handbereik ligt wanneer de verkeerspolitie er om vraagt of, nog belangrijker, je hem echt nodig hebt.

Brandblusser

Alle wagens met een Belgische nummerplaat moeten in België een brandblusser bij hebben. In geen enkel ander Europees land is dit verplicht, maar wanneer je toch al een brandblusser in je wagen hebt liggen, waarom zou je hem dan niet meenemen op wintersport?

Alcoholtest

Het is geen geheim dat de Fransen van wijn houden. Ga je op wintersport naar Frankrijk? Houd er dan rekening mee dat je altijd een ongebruikte alcoholtest in je wagen moet hebben. Tot 2013 kreeg je een boete als je er geen bij had. Die boete krijg je nu niet meer, maar de alcoholtest is wel nog verplicht.

Veiligheidshesjes

Reflecterende veiligheidshesjes zijn niet moeders mooiste maar ze kunnen wel je leven redden. Daarnaast zijn ze in België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Italië verplicht. De veiligheidshesjes moeten altijd binnen handbereik liggen. Steek ze dus niet bij de rest van je spullen in de kofferbak.

Vignet

In Oostenrijk en Zwitserland heb je een vignet nodig op de snelweg. Dit vignet plak je op de voorruit van je auto. Je kan het vignet aan de grens kopen of vooraf bestellen bij VAB of Touring in België en ANWB in Nederland. Oostenrijkste en Zwitserse huurauto’s zijn al van zo een vignet voorzien. 

Toerskiën: elf antwoorden

Toerskiën is de meest pure vorm van wintersport. Ver weg van de skiliften en de drukte. Alleen jij, je medeskiërs...
Lees meer

Prikkel al je zintuigen

Meestal bezoek je een skigebied vanwege de uitstekende wintersportmogelijkheden, maar je kunt je bestemming ook kiezen op basis van smaak....
Lees meer

Tweevoudig wereldkampioen snowboarden Seppe Smits

We ontmoeten de bekendste Belgische wintersporter Seppe Smits op een van die vele bloedhete dagen afgelopen zomer. Hij revalideert nog...
Lees meer

Diy ski en snowboard onderhoud

Om in topconditie te blijven, hebben snowboards en ski’s een beetje onderhoud nodig. Het belag, of loopvlak, mag niet uitdrogen...
Lees meer

Merinowol

Op de piste, bij je favoriete sportmerken of op wintersportbeurzen, … Merinowol is overal. En als we de producenten van...
Lees meer