NEEM DE (NACHT)TREIN

UITGESLAPEN AANKOMEN IN DE SNEEUW

Oude routes worden in ere hersteld en nieuwe verbindingen schieten als paddenstoelen uit de grond. Op vakantie met de trein wint snel aan populariteit, en dat geldt ook voor de wintersport. De grote winnaar is de reiziger. Want neem je de (nacht)trein naar de bergen, dan kom je uitgeslapen op je bestemming aan en kun je meteen de piste op.

 

Instappen en de volgende ochtend wakkerworden tussen de bergen

Bergmeren en besneeuwde dennenbossen tussen Luzern en Interlaken, uitzicht op de Matterhorn bij Zermatt. Een acht uur durende, adembenemende rit naar St. Moritz, vanuit een bijna volledig glazen coupé, met ramen zo groot dat het voelt alsof de bergtoppen bijna aan te raken zijn. Om te eindigen met de Bernina Express, die langs gletsjers en over honderden bruggen voert. De gemeenschappelijke deler? Alles gaat over het spoor. Treinliefhebbers kunnen het als een totaalpakket boeken. Een week met de trein door het mooiste wat Zwitserland te bieden heeft voor € 975 per persoon.

Het is niet voor niets dat Zwitserland de trein in de kijker zet. De Winter Magic Tour is dit jaar een heus stokpaardje om toeristen te trekken, met een pakketreis inclusief accommodaties. En naar Zwitserland toe is ook gemakkelijk. Sinds afgelopen december rijdt er vanuit Nederland weer dagelijks een nachttrein van Amsterdam naar Zürich, met stops in Utrecht en Arnhem. Een treinbed voor de prijs van een hotelovernachting en uitgeslapen aankomen in de ochtend; het is een serieus alternatief voor een korte vliegreis of een
lange autorit.

Uitgeslapen de piste op

Want dat de trein in rap tempo weer in opkomst is, dat mag duidelijk zijn. Het waren donkere jaren voor de treinliefhebber die graag de grens over ging. Vanzelfsprekende dienstregelingen als de City Night Line werden opgeheven en het ontbrak aan reizigersgemak. Maar de coronacrisis en met name de erbarmelijke klimaatvooruitzichten noopten tot een efficiënter gebruik van de in totaal 200.000 kilometer aan aaneengesloten rails in Europa. Het nieuwe credo: duurzamer reizen en vervuilende alternatieven zo veel mogelijk laten staan. Frankrijk en Oostenrijk bannen korte, binnenlandse vluchten op bestemmingen waar de trein een goed alternatief kan zijn. Tegelijkertijd komen er nieuwe treinverbindingen, en de meest romantische variant van de trein is weer helemaal terug: de slaaptrein. Naast de hernieuwde verbinding naar Zwitserland gaat er vanuit Nederland ook dagelijks een Nightjet naar Oostenrijk. Instappen rond een uur of negen in de avond, je ontspannen installeren in een 2-, 4- of 6-persoons slaapcoupé en de volgende ochtend wakker worden tussen de bergen. Ski’s kunnen uiteraard mee, geen files, geen tol of autovignet. Zodra je uitstapt, kun je je koffers bij je accommodatie stallen en de piste op. Nog een bijkomend voordeel: de meeste stations liggen midden in het centrum van je bestemming. Neem Zell am See, waar je zonder overstap vanuit Nederland kunt komen. De skilift is nog geen vier minuten lopen van het station.

De Ski-Thalys

Ook Frankrijk zet in op de trein als serieus alternatief voor vlieg- en autoreizen naar de sneeuw. Het land heeft al een ban op korte, binnenlandse vluchten waarvoor de trein een goed alternatief is, en met de Ski Thalys worden wintersporters uit Nederland en België op hun wenken bediend om gemakkelijk de bergen te bereiken. Er zijn speciale, extra ruimtes voor het opbergen van ski’s of snowboard, en er zijn busverbindingen vanaf de aankomststations in Frankrijk om het laatste stuk naar je bestemming af te leggen. Ook al reis je overdag in plaats van ’s nachts, de twee grootste voordelen van reizen met de trein blijven: zelf uitgerust op je bestemming aankomen én het milieu minder belasten.

HOE DUURZAAM IS DE TREIN?

In heel Europa wordt gekeken naar duurzame investeringen, en op het gebied van reizen speelt de trein daarbij een belangrijke rol. Niet voor niets werd 2021 door de Europese Unie uitgeroepen tot Europees Jaar van het Spoor. Maar hoe veel duurzamer is de trein? Het is na wandelen en fietsen de meest milieuvriendelijke manier van reizen. Een treinreis stoot tot 75% minder CO2 uit dan een vliegreis (de Eurostar naar Londen zelfs 86%) en tot 66% minder dan een reis per auto. Daar komt bij: in meer en meer landen rijden treinen op groene stroom. Alle langeafstandstreinen in Duitsland zijn groen, in Zwitserland en Zweden rijden de meeste treinen op stroom uit waterkracht. In Nederland is reizen met de trein al sinds 2017 CO2-neutraal. Ambities voor de toekomst zijn groot: in 2030 moet het aantal reizigers met hogesnelheidstreinen verdubbeld zijn ten opzichte van nu, in 2050 zelfs verdrievoudigd.

WAAR TE BOEKEN?

NMBS INTERNATIONAAL
Bij de Belgische Spoorwegen (NMBS) is het mogelijk je wintersport per trein te boeken. Vanuit Brussel is het makkelijk opstappen op de Thalys naar Chambéry, Albertville of Landry. Tickets zijn al te boeken vanaf € 89. Ook mogelijkheden naar Oostenrijk en Italië zijn op de website te vinden, net als een overstap via de TGV Lyria om in Zwitserland uit te komen.
www.b-europe.com

NS INTERNATIONAL
Wie enkel een treinticket zoekt om internationaal van A naar B te komen, kan terecht op de website van NS International. De internationale tak van de NS werkt hetzelfde als de reguliere website, en dat betekent dat ticketprijzen en reisschema’s makkelijk zijn op te zoeken. Voor wintersport biedt NS International ook verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld de Ski-Thalys naar de Alpen, en treintickets naar Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië, Oostenrijk en Tsjechië.
www.nsinternational.com/nl/wintersport

DE TREINREISWINKEL
De Treinreiswinkel is sinds jaar en dag de specialist in Nederland op het gebied van treinvakanties in het buitenland. Van de nachttrein naar Oostenrijk tot de Transsiberië Express, met alles wat er bij komt kijken, zoals het meenemen van een fiets, de autotrein of voordelige meerdaagse tickets zoals de Swiss Travel Pass. Op de website zijn losse treintickets te boeken, maar ook volledige vakanties inclusief accommodatie.
www.treinreiswinkel.nl

ÖBB NIGHTJET
Ga je op wintersport naar Oostenrijk, dan kun je via de website van ÖBB Nightjet direct je tickets voor de nachttrein boeken. Er worden zelfs pakketreizen naar de sneeuw aangeboden, met opties voor een skipas voor drie tot zes dagen. Skigebieden die meedoen aan deze actie zijn onder meer de Stubaier Gletscher en de Tiroler Zugspitz Arena.
www.nightjet.com

ALPEN EXPRESS
Een begrip in Nederland is de Alpen Express, een trein die uitsluitend in het wintersporthoogseizoen rijdt. In een periode van vier weken in februari en/of maart vertrekt de trein eens per week naar Oostenrijk, met verschillende stops onderweg. Eindbestemming is Bischofshofen, maar er worden in Oostenrijk meerdere stops gemaakt, waaronder St. Anton am Arlberg, Innsbruck, Westendorf, Kitzbühel en Zell am See. Beroemd is
het barrijtuig, waar de après-ski al begint nog voor je de eerste sneeuw hebt gezien.
www.alpen.express

THALYS
De Thalys rijdt elke zaterdag van 24 december 2022 tot 1 april 2023 in minder dan vijf uur van Brussel naar de Franse Alpen. En deze winter verbindt Thalys Amsterdam in maar 6 uur tijd met Chambéry, Albertville, Moûtiers, Aime la Plagne, Landry en Bourg-Saint-Maurice. Eenmaal aangekomen op de bestemming kunnen reizigers makkelijk de grootste skigebieden, zoals Les 3 Vallées, Tignes, La Plagne of zelfs Les Arcs, bereiken. “De reis naar jouw favoriete vakantiebestemming stoot minstens 10 keer minder CO2 uit dan met de auto. Bovendien wordt het Thalys-netwerk aangedreven door 100% groene elektriciteit, waardoor het de ideale optie is om met een gerust geweten te reizen en tegelijkertijd de impact op het milieu te minimaliseren”, aldus een voorlichter van de Thalys.
www.thalys.com

VERDER FRANKRIJK IN
Vanuit Parijs kun je met de nachttrein rechtstreeks naar Briançon (Alpen), maar ook naar Nice (wintersporten Zuidelijke Alpen) en Tarbes en Lourdes (wintersporten Pyreneeën).
www.sncf-connect.com

Check ook www.greenspin.nl/duurzaamfrankrijk voor meer tipsover duurzaam reizen naar en in Frankrijk.

Met de wagen op wintersport

Door de sneeuw rijden is iets waar we in de Lage Landen niet echt aan gewend zijn. Bij de minste...
Lees meer

Sneeuwpret

Wij mochten het afgelopen winter zelf ervaren, onze hond mee op skivakantie. Wat begon als een onzeker avontuur, werd een...
Lees meer

Slowing down

HighlifePlus had het genoegen om een babbeltje te slaan met Cissi en Mats, de schrijvers van Slow Skiing: een boek...
Lees meer

Zwitserland

Zwitserland is een van de mooiste maar duurste landen in Europa. Zelfs als je de prijzige bergrestaurants inruilt voor je...
Lees meer

Kies een skigebied

Elke wintersporter heeft zijn eigen wensen bij de keuze van een skigebied. De één houdt van knusse dorpsgebieden, de ander...
Lees meer