{“labels”:[],”rewrite”:{“with_front”:true}}

VOLLE MAAN TOEREN

am Arlberg

Het is een klassieke skidag am Arlberg. De afgelopen nacht is een klein laagje verse sneeuw gevallen, zodat alles buiten prachtig met poeder bedekt is. Nu schijnt de zon aan een strakblauwe lucht. ‘Kaiserwetter’ noemen ze dat hier in het Oostenrijkse Tirol. We hebben al een aantal heerlijke afdalingen gemaakt voordat we naar het hoogste punt van het Arlberg gebied gaan. Met de kleine gondel op naar de top van Valluga. Daar is een 360 graden uitkijkpunt met zichten naar buurlanden Duitsland, Zwitserland en Italië. Het is helder dus we zien vele iconische toppen zoals Piz Buin, Zugspitze, Sentis, Ortler en Muttler duidelijk. We hopen dat het de hele dag zo blijft!

Eenmaal met het kleine gondeltje terug, maken we nog een paar mooie Schindler ronden en gaan dan lunchen in Sankt Christoph am Arlberg.

Tijdens het middageten in de Thaja Alm herinneren posters voor de ‘full moon party’ ons aan onze avondplannen. De Thaja Alm staat bekend vanwege de relaxte sfeer, het goede eten en de leuke feestjes. Wij hebben echter sportieve plannen voor de avond. Een ‘Vollmond Tour’ in ons dorp Pettneu am Arlberg. De volle maan maakt hier am Arlberg in ieder geval iets los; genoeg te doen!

Pettneu am Arlberg

Zoals overal ter wereld heeft een volle maan iets magisch. Zeker bij een klare nacht. In de winter is het vroeg donker in Oostenrijk. De avonden zijn lang, dus er is veel tijd om van een mooie maan te kunnen genieten.

In Pettneu am Arlberg maakt de lokale skivereniging graag gebruik van die lange avonden en de volle manen in de winter. Pettneu is een idyllisch dorpje vlak naast het grotere Sankt Anton en grenzend aan het fameuze Arlberg skigebied. Er zijn twee langlauf loipen waarvan de kleinste loipe twee avonden per week belicht is voor ‘nacht langlaufen’ en er is een mooi achterland, ideaal voor ski toeren. Zo ook voor onze volle maan toer!

Volle maan toeren

Na onze lunch gaan we nog een uurtje aan de Rendl kant van het gebied skiën. Daar zijn de condities vaak super ‘s middags. Toch nemen we op tijd de skibus naar Pettneu. De bussen rijden frequent, dus we zijn snel thuis om even te relaxen en ons energieniveau op peil te houden. Het is al donker als we rond half zeven onze spullen bij elkaar pakken. Opnieuw trekken we onze skikleding aan! Het is weer eens iets anders om met een zaklamp op weg te gaan hier.

Het verzamelpunt is om zeven uur bij de kerk in Pettneu am Arlberg. De kerk is prachtig verlicht en het kleine centrum van dit dorp is levendig. Tegenover de kerk is de halte van de skibussen, die gasten overdag binnen het kwartier naar het Arlberg skigebied brengen. De kunstkelder, het gemeentehuis, het toerismebureau, de sportzaak en de bakkerij zijn rond dit dorpsplein gevestigd. Iets verder in dezelfde straat zijn verschillende restaurants, de skischool en de lokale supermarkt.

Het dorp is tevens verschillende hotels, gasthuizen en appartementen rijk. Leden van de skivereniging, alle inwoners en vooral ook gasten zijn welkom mee te komen op de volle maan toer van de ‘Schiclub Pettneu’. Een open uitnodiging voor iedereen!

Deelnemers aan de volle maan toer zijn welkom zowel op toerenski’s of met sneeuwschoenen (in combinatie met een slee voor de afdaling) als ook op een splitboard (een snowboard dat je kan ombouwen). Professionele, lokale gidsen begeleiden de toeren. Zonder professionele begeleiding naar boven te gaan, wordt ten zeerste afgeraden. Dit is een hoog Alpine gebied met de nodige risico’s, die je juist moet inschatten. Zeker in het donker.
Kort na zeven uur heeft zich een aardige groep verzameld. Na een materiaalcheck en een introductie gaan we in twee deelgroepen onderweg: de echte sportievelingen en de genieters.

De route begint voor beide groepen hetzelfde: de oostelijke kant van het vroegere Pettneuer skigebied leidt ons allen naar Almfrieden. Het tempo ligt bij beide groepen wel wat anders. We starten langs een beek, de Zeisbach, en komen dan door het Vier Mahda bos. Het verloop is soms wat steiler, dan weer vlakker. Vervolgens over het zogenaamde Kreizli richting Nessler. De sneeuw is hier dieper en nog zonder spoor! Het omhoog gaan is prachtig en de voorpret is al groot. Straks kunnen we heerlijk in alle rust in de verse sneeuw naar beneden skiën. In het donker zijn we extra oplettend. Dat maakt het zo mooi. Het maanlicht weerkaatst op het witte sneeuwdek. We hebben zaklampen bij ons, maar die hebben we eigenlijk alleen tussen de bomen nodig. Terecht kunnen we af en toe zeggen ‘zie de maan schijnt door de bomen!’

Almfrieden

Na ongeveer een uur komen de genieters bij Almfrieden aan. In deze authentieke berghut vinden ze bij de gastvrije Yvonne een drankje en een hapje.

De sportieve toergangers zijn, onder leiding van lokale oud-wereldkampioen Toni Zangerle, verder omhoog over de Nessler. Het gaat wat steiler en harschijzers (stijghulp) zijn hierbij zeker aan te bevelen. Na een aantal “Spitzkehren” (zigzag stappen) staan we op de Bränd top! Wat een uitzicht! Het is te koud om lang stil te staan, dus we halen de vellen onder de ski’s weg en skiën een stukje naar beneden. Bergaf gaat in ieder geval veel sneller dan bergop, dat is zeker!

Voldaan sluiten we aan in Almfrieden. De ‘Kachelofen’ is aan, dus het is gezellig en warm in de hut. De Tiroler Gröstl staat al op de tafel. Hoe goed kan dat smaken! Na een borrel die goed is voor de spijsvertering, glijden we naar beneden – op de ski, met de slee of op het snowboard.

De afdaling

De skiroute richting het dorp gaat over de oude Pettneuer skipiste terwijl de deelnemers op de slee via het bochtenrijke bospad naar het dal gaan. Een avontuur is het voor eenieder! De maan toont zich met volle pracht en kracht. Het licht en de energie zijn indrukwekkend.

We genieten van de afvaart, we lachen, maar soms moeten we even stilstaan om de rust en de schoonheid even op ons in te laten werken. We zien sporen in de sneeuw. Waarschijnlijk van een ree. De lichtjes in het dal tonen dat we niet ver van de bewoonde wereld zijn, maar we voelen ons allemaal even los van de realiteit. Heerlijk! Een aanrader am Arlberg!

Iedereen is welkom: met de juiste (weers)omstandigheden vinden elke volle maan vanaf december tot en met maart volle maan toeren plaats. Onder leiding van Schiclub Pettneu am Arlberg. Op aanvraag kan de Skischule A-Z am Arlberg ook privé groepen voeren.

AVOND LANGLAUFEN

Volle maan of niet, twee avonden per week kan je in Pettneu am Arlberg de langlauf latten onderbinden! De kleine langlauf loipe bevindt zich naast het Wellness Centrum en wordt elke maandag en vrijdag tot 21 uur belicht. Ook hier is begeleiding van de Skischule A-Z mogelijk. Ook ’s avonds biedt men op aanvraag langlauflessen.

FULL MOON PARTIES IN ST CHRISTOPH AM ARLBERG

En wie liever ‘de sterren van de hemel danst’ dan toert of langlauft, kan op volle maan avonden in de winter terecht in St Christoph am Arlberg! De Thaja, een alm onder aan de piste, heeft gedurende het winterseizoen elke volle maan avond een super feestje!

Meer informatie:

www.skischule-a-z.at
SC Pettneu op Facebook
[email protected]
+43 680 11 87 989

Zell am See & Kaprun

Het is een ijzersterke combinatie: een van de mooiste stadjes van Oostenrijk samen met een van de hoogstgelegen skigebieden. Zell...
Lees meer

Free style sport

Free Style Sport is al meer dan 25 jaar specialist op het gebied van wintersport. De winkel in Roosendaal heeft...
Lees meer

Lawines

Wat zijn dat voor hekken?” is een vraag die je vaak hoort in de Alpen. Wintersporters zien die ‘hekken’ vooral...
Lees meer

8X nieuwe dingen leren op de piste

Geweldig natuurlijk, van je favoriete pistes afglijden en dan neerstrijken op je vaste terras voor een ijskoud biertje of dampende...
Lees meer

Stubai

Aan de ene kant ligt Oostenrijks grootste skigebied op een gletsjer en aan de andere kant een klein en gezellig...
Lees meer