{“labels”:[],”rewrite”:{“with_front”:true}}

SALT LAKE CITY

THANKS FOR THE MEMORIES

Salt Lake City. Drie woorden die in deze combinatie een skiërshart sneller doen kloppen. Noteer deze bestemming in je agenda voor de tijd dat de grenzen weer opengaan, want Salt Lake City ligt op nog geen uur rijden van Alta, Snowbird, Park City en nog een serie (sk)iconen van de Amerikaanse wintersports scene. Een verblijf in de host-city van de Olympische Winterspelen van 2002 heeft nog veel meer voordelen. Een avondje NBA bijvoorbeeld. “Go Jazz!”

Skipistes in de buurt van Salt Lake City dragen namen als Last chance, Devil’s Elbow, Paradise Lost, Blitz, Rumble, Grumble, Stumble en, toepasselijk, Thanks for the Memories. In de cafés van deze regio kijk je niet gek op als je een Czech your head, Hop-spital of Thunder Mountain Black Out bestelt. “Salt Lake is een blauw eiland in een rode zee”, wordt me verteld over de liberale instelling. “We hebben een counter culture ten opzichte van de, door Mormonen gedomineerde, staat Utah. Hier wordt een beetje tegengas gegeven op de traditionele normen en waarden.” Zeker elke dag sprak ik iemand die speciaal voor Alta Ski Resort, het skigebied dat in Amerika als tweede haar deuren en bergen opende, is verhuisd naar deze magische plek. #altamagic noemen ze dat ook wel online.
En als we aankomen bij Alta zien we waarom die plek zo’n aantrekkingskracht heeft. Wanneer we tussen de bomen skiën, door onvervalste Amerikaanse droge poeder, weten we waarom mensen hierheen verhuizen en nooit meer weg willen. Vanuit het vliegtuig zagen we al dat het niet gek is dat de Olympische Winterspelen in 2002 hier neerstreken en dat ze het mondiale wintersportfestijn in 2030 weer willen binnenhalen. De stad ligt in een vlakke vallei, een oud zoutmeer, met aan de oostzijde de Wasatch Mountains en in het westen de Oquirrh Mountains. In de Wasatch lopen van West naar Oost de Big en Little Cottonwood Canyons waar de vier skigebieden die onderdeel zijn van Ski City aan gezeteld zijn: Alta, Brighton, Solitude en Snowbird. Iets verderop zien we vanaf grote hoogte Deer Valley en Park City, wat het totaal op zes skigebieden brengt die we in deze tien dagen gaan ontdekken. Maar de eerste sportieve activiteit die we ervaren, gewapend met een grote bak popcorn, plastic pint bier en rollende ogen van de jetlag: ‘NBA Basketball’. Want basketbal in Amerika is niet iets waar je naar gaat kijken, dat ervaar je. Rond de twintigduizend supporters van beide teams mengen vreedzaam met elkaar in het United Center. NBA basketbal is een show, gevuld met cheerleaders, publieksparticipatie en, natuurlijk, een uit volle borst meegezongen volkslied. De wedstrijd is spannend tot de allerlaatste seconde en zelfs wij, een groepje laaglanders uit Europa staan te schreeuwen “Go Jazz”, want als ze winnen in de dying seconds zal dat vast een spektakel opleveren. Het tegenovergestelde is echter waar en de Denver Nuggets winnen in de allerlaatste seconde door een gemiste driepunter van de Jazz. Het stadion valt stil, het publiek druipt teleurgesteld af en zonder enige vorm van onrust verdwijnt men in auto’s, huizen en restaurants.

6 X DOEN IN SALT LAKE CITY

UTAH JAZZ

De profbasketballers van Utah Jazz spelen veel wedstrijden en hopelijk ook tijdens jouw ski-trip. Het is absoluut de moeite waard om je een avond onder te dompelen in Amerikaanse sportsferen. Naast de basketballers spelen de Real Salt Lake (voetbal mannen), Royals (voetbal vrouwen) of Utah Grizzlies (ijshockey). Voor basketbal check www.utahjazz.com

SKI- EN SCHAATSWEDSTRIJDEN

Park City is al jaren gastheer van de Mogul en Aearial finals op de olympische pistes van Deer Valley. In de Olympic Oval is elk jaar wel een internationale schaatscompetitie.
www.deervalley.com en www.utaholympicoval.org

NATURAL HISTORY MUSEUM OF UTAH

Een T-rex op ware grote in de ogen kijken? Leren over de geschiedenis van de Great Salt Lake? Dat kan in het Rio Tinto Center aan de noordzijde van de stad.
www.nhmu.utah.edu

TEMPLE SQUARE

Het hoofdkantoor van de Church of Jezus Christ of latter Day Saints (mormonen) staat midden in downtown Salt Lake City. Deze kerk is de meest bezochte ‘attractie’ van de stad aan een imponerend plein.
www.visitsaltlake.com/things-to-do

BREWERY TOUR

Er is geen betere manier om het dagelijks leven van een Utahn te ontdekken dan via een bierproeverij. De vele microbrouwerijen in de stad brouwen een grote variatie Pilseners, IPA’s, Stouts, Trippels en German Schwarzbieren. Je kan een Connect Pass kopen vanaf 14 dollar voor één of drie dagen, waarmee je 5 euro korting krijgt bij elk van de veertien verschillende brouwerijen.
www.connectpass.visitsaltlake.com

DINEREN BIJ DE CURRENT FISH & OYSTER

Zelden heb ik zo’n leuke avond op een persreis gehad als bij Current. En dat kwam vooral door onze ober Cliff. Ruwe bolster, opgepoetst met tattoos en een baard. Born en bred in Alaska en door het snowboarden hier beland. Eerlijk en
enthousiast over eten en drinken, weet waar hij over praat, maar zegt het ook als hij het niet weet. En dat is wel eens fijn. We ervaren Amerikaanse obers over het algemeen als kundig en heel professioneel, maar lang niet altijd oprecht en persoonlijk. Cliff bewijst het anders en neemt ons mee in zijn wereld van eten. Een echte entertainer. En oh ja, het eten was ook bijzonder lekker.
www.currentfishandoyster.com

De gemiddelde skiër in Amerika kan beter overweg met hobbels, bobbels en ‘small jumps’

Altamagic

We komen op het goede moment aan, zo lijkt het. Er is net een lockdown voor scholen geweest vanwege te veel sneeuw. En als we op de eerste dag in Alta gaan skiën sneeuwt het ook nog steeds. Alta is skiers only als één van de laatste skigebieden in de wereld. Snowboarders worden actief geweerd. “In 1830 werd er hier koper en zink uit de mijnen gehaald en toen ze een skigebied wilden openen mocht dit van de Forrest Service, mits er heel veel bomen geplant zouden worden”, vertelt Andria Huskinson die ons door het gebied leidt dat inderdaad vol met bomen staat. Die bomen moesten geplant worden omdat lawines hier een serieuze bedreiging vormen, zoals wij de komende dagen gaan merken. “Alta is te gek omdat het een enorme geschiedenis heeft. We bestaan al meer dan tachtig jaar, hebben een enorm trouwe community die altijd terugkomt en het terrein is geweldig.” Andria neemt ons mee op verschillende ‘shoots’ tussen de naaldbomen en langs rots-
partijen, op zoek naar wat overgebleven poedersneeuw. Als Andria ons verlaat raken we aan de praat met een andere local die ons wel even meeneemt langs wat mooie afdalingen met “some small jumps”. Het wordt pijnlijk duidelijk dat er een groot verschil is in onze definitie van kleine sprongen. Omdat Amerikanen gewend zijn offpiste te skiën – je mag overal binnen de boundary, het skigebied, skiën, want alles is veilig – hebben ze veel betere offpiste-skills dan wij. De gemiddelde skiër in Amerika kan dus iets beter overweg met hobbels, bobbels en ‘small jumps’. Wij maken een kleine ski of shame via een andere weg als we onze nieuwe vriend een meter of 6 naar beneden zien vallen, om vervolgens sierlijk tussen de bomen te verdwijnen.

 

STAD, STAAT & SKIGEBIED

De staat Utah is vernoemd naar de Utes Indianen en ligt in het zuidwesten van Amerika. Deze Dinosaur State is ingeklemd tussen Arizona, Nevada, Idaho, Wyoming, Colorado en via het vierlandenpunt (Four Corners) ook met een hoekje New Mexico. De hoofdstad is Salt Lake City en er wonen iets meer dan drie miljoen ‘Utahns’.
Website: www.visitutah.com 
Instagram: @visitutah #skiutah

SALT LAKE CITY (SKI CITY)

Onze reis was gefocust op de stad Salt Lake City en een zestal skigebieden in de directe omgeving van deze bruisende stad met maar liefst 2000 restaurants, 180 bars, 30 brouwerijen en 200 hotels.
Website: www.visitsaltlake.com en www.skicity.com 
Instagram: #@skicity en #@visitsaltlake
Accommodatie: check hotels via de website van Salt Lake City

SKIGEBIEDEN

Aantal liften: 6
Aantal pistes: 116
Hoogste punt: 11.068 feet (3375 m)
Hoogteverschil: 2538 feet (770 m)
Skibaar terrein: 2614 acres (10,6 km2)
Gemiddelde jaarlijkse sneeuwval:
547 inches (14 m)
Website: www.alta.com 
Instagram: @Altaskiarea en #Altamagic
Fun Fact: ‘skiers only’ en historisch het 2e skigebied van Amerika. Het krijgt ook de meeste sneeuw van Utah.
Accommodatie: Wij sliepen in het prachtige Snowpine Lodge, het oude postkantoor van dit bergstadje.
www.snowpine.com

Aantal liften: 11
Aantal pistes: 169
Hoogste punt: 11.000 feet (3353 m)
Hoogteverschil: 3240 feet (990 m)
Skibaar terrein: 2500 acres (10 km2)
Gemiddelde jaarlijkse sneeuwval:
500 inches (13 m)
Website: www.snowbird.com
Instagram: @snowbird, #snowbird
en #SNOWbirdSleepRepeat
Fun fact: heeft het langste skiseizoen van de USA en als enige een skitunnel.
Accommodatie: Wij sliepen in The Cliff Lodge, met iconisch dakterras inclusief zwembad en hottub.
www.snowbird.com/lodging/
the-cliff-lodge/

Aantal liften: 41
Aantal pistes: 341
Hoogste punt: 10.026 feet (3055 m)
Hoogteverschil: 3326 feet (1000 m)
Skibaar terrein: 7300 acres (29,5 km2)
Gemiddelde jaarlijkse sneeuwval:
360 inches (9 m)
Website: www.parkcitymountain.com
Instagram: @pcski en #pcski
Fun fact: Park City Mountain Resort heette vroeger Treasure Mountain als eerbetoon aan de mining history. Parc City is host voor het Sundance Film festival en herbergt drie Banksy kunstwerken in het straatbeeld.
Accommodatie: Waldorf Astoria Park City zit aan de pistes en heeft 160 kamers. www.waldorfastoriaparkcity.com. De Apex Park City Residences is de nieuwste aanwinst van Park City.
www.apexparkcity.com

Aantal liften: 8
Aantal pistes: 80
Hoogste punt: 10.488 feet (3197 m)
Hoogteverschil: 2494 feet (760 m)
Skibaar terrein: 1200 acres (4,9 km2)
Gemiddelde jaarlijkse sneeuwval:
500 inches (13 m)
Website: www.solitudemountain.com 
Instagram: @SolitudeMountain en
#Solituderesort
Fun fact: enige skigebied waar je kunt langlaufen. Heeft iconische rode en blauwe ‘tram’ waarin tijdens de rit wordt uitgelegd hoe de omstandigheden zijn. Is het niet stil dan gaan de tramdeuren niet open. Het is dus altijd stil.
Accommodatie: wij sliepen er niet, maar kregen deze drie tips: The Inn at Solitude, Creekside Condominiums & Crossings Townhomes. Je vindt ze via de website van Solitude.

Aantal liften: 6
Aantal pistes: 66
Hoogste punt: 10.500 feet (3200 m)
Hoogteverschil: 1875 feet (570 m)
Skibaar terrein: 1050 acres (4,2 km2)
Gemiddelde jaarlijkse sneeuwval:
500 inches (13 m)
Website: www.brightonresort.com
Instagram: @brightonresort
en #brightonresort
Fun Fact: enige skigebied bij Salt Lake met ‘night skiing’ tot 21.00 uur.
Accommodatie: hier is weinig te vinden, de meeste gasten die hier skiën overnachten in Solitude.

Aantal liften: 21
Aantal pistes: 103
Hoogste punt: 9570 feet (2917 m)
Hoogteverschil: 3000 feet (900 m)
Skibaar terrein: 2026 acres (8,2 km2)
Gemiddelde jaarlijkse sneeuwval:
300 inches (7,6 m)
Website: www.deervalley.com
Instagram: @deervalleyresort en
#SkiTheDifference
Fun fact: al zes jaar op rij ‘Best Ski Resort in the United States’
Accommodatie: Montage Ski in Ski out resort Montage of de Stein Eriksen Lodge*****
www.montagehotels.com/deervalley/
www.steinlodge.com

WELKE SKIPAS KIES JE?

Bij een trip naar Utah (of meer staten in Amerika en Canada) is het handig te kijken welke pas je nodig hebt. Er zijn natuurlijk dagpassen voor de skigebieden, maar die zijn relatief duur. Naast dagpassen zijn er drie goede opties die meer vrijheid geven en er is een tour langs alle skigebieden. Check heel goed de websites voor veranderingen.

SUPER PASS
Met deze pass heb je 3 tot 10 dagen toegang tot Alta, Brighton, Snowbird en Solitude. Vanaf de eerste dag dat je de pas activeert is hij 14 dagen geldig. Inclusief is openbaar vervoer naar de skigebieden en korting op huurmaterialen.
www.skicity.com/super-pass/

IKON PASS
Deze pas is ‘king in Utah’. Hiermee heb je in Utah toegang tot Deer Valley, Solitude, Snowbird, Alta, en Brighton en daarnaast nog 36 skigebieden wereldwijd (bijvoorbeeld Niseko Japan, Mount Hutt Nieuw Zeeland en zelfs Zermatt in Zwitserland). Let wel op, want bij sommige gebieden heb je maar een zeven dagen toegang, bij anderen het hele seizoen.
www.ikonpass.com

EPIC PASS
Ook een wereldse pas met resorts in Noord-Amerika,
Australië, Azië en Europa (bijvoorbeeld Verbier en 3
Vallées). In de Utah heb je toegang tot Park City
en Snowbasin.
www.epicpass.com

SKI UTAH INTERCONNECT TOUR
En wil je in 1 skigebied blijven, maar toch alle andere even zien dan kun je mee op de Ski Utah Interconnect Tour. Na een vroege start ski je inbounds en out of bounds (een big thing in Amerika) langs alle skigebieden in één dag. Met twee ervaren gidsen ga je op pad vanaf Deer Valley en je eindigt in Snowbird. Tijdens de tour garanderen de gidsen jouw veiligheid en vertellen ze veel over de omgeving. Ook fijn dat je zelf even niet op een pisteplan hoeft te kijken.
www.skiutah.com/explore/the-interconnect-tour

Aerials

In Park City zien we nog veel meer ‘sierlijke skiërs,’ zij het dat deze een meter of acht de lucht in vliegen en vierdubbele salto’s en schroeven maken. Het zijn dan ook ‘s werelds beste skiërs die hier op de olympische piste van Deer Valley strijden om de FIS World Cup Aerial Finals. Honderden Amerikanen zijn op dit jaarlijkse event afgekomen en de “oeh’s” en “aah’s” versus het bekende “USA! USA!” zijn alom vertegenwoordigd. Toch ski ik liever zelf dan dat ik ernaar kijk en gelukkig hebben we drie dagen in Deer Valley en Park City. De Mogul en Aerial schansen laten wij links liggen, maar de aspen trees zoeken we des te meer op. Dagenlang skiën we gevarieerde pistes en treeruns door deze bijna witgouden bomen. “De aspen trees – espen of ratelpopulieren – vormen samen één groot organisme en staan allemaal met de wortels met elkaar in verband”, vertelt gids Gordon Patterson vlak nadat we Harmony en Over And Out hebben geskied. Onze trip is ook zo goed als over and out, morgen nog één dag waarin we op een offpiste ‘Interconnect Tour’ alle skigebieden nog eens rustig passeren met twee gidsen en dan gaan we weer naar huis. “Hoe was uw dag op de berg?” vraagt een liftbediende nog bij de allerlaatste lift. Als wij zeggen dat het de beste in jaren was, roept hij nog na: “Thanks for playing!” Amerikanen weten wel hoe ze je een goed gevoel over hun playground moeten geven. Deze winterse reis naar Salt Lake City is sowieso fantastic en awesome gebleken. Want waar kun je een trip naar iconische skibergen combineren met een NBA wedstrijd, een echte T-rex, Wereldbeker Moguls, Aerials en langebaanschaatsen en tegelijk genieten van de weelde van restaurants en brouwerijen van een grote stad? Salt Lake City has it all in one trip. Of zoals die ene piste in Snowbird het al noemde: “Thanks for the Memories.” 

Girls just wanna have fun

Waar een dagje zonder veel sneeuw in Noorwegen wel niet toe kan leiden. Er lag minder sneeuw dan we hoopten...
Lees meer

The American winter Dream

“Oregon has it all” zal een local tijdens een trip door deze Amerikaanse staat je zeker een keer vertellen. Oh...
Lees meer

Big Mountain

De sneeuw is beter, de namen van de pistes leuker en de ervaring onvergetelijker. Maar het grootste voordeel van skiën...
Lees meer