{“labels”:[],”rewrite”:{“with_front”:true}}

EEUWENOUDE STRIJD OM

DE TOP VAN NOORWEGEN

Noorse giganten Glittertind en Galdhøpiggen kijken elkaar op grote hoogte in het Noorse landschap van natuurpark Jotunheimen aan. Hier strijden beide pieken sinds bergenheugenis om de titel ‘hoogste punt van Scandinavië’. We bezoeken deze wereld van de reuzen tijdens een winterse ontdekkingsreis door Noorwegen en brengen een groet aan de top van de Glittertind en beklimmen hem met ski’s en splitboard.

In Norefjell, het eerste skigebied van deze trip ontstaat het idee om later deze reis naar het noorden te rijden. Een dag skiën sluiten we af in een warm zwembad, met uitzicht op de pistes, een glas koud bier in de hand. We praatten over verschillende opties, want dat het hier te warm is, het is april, voelen we op de huid. Gids Geir Bottolfs oppert, tussen twee slokken door, om de hoogste berg van Noorwegen omhoog te toeren. Om direct daarna z’n hoofd te schudden en te lachen: “Maar je gaat deze luxe toch niet opgeven om uren te rijden voor een kleine kans dat je daar betere sneeuw gaat vinden”, en hij nodigt ons uit om na Hemsedal, onze volgende en eigenlijk laatste bestemming, weer terug te komen naar Norefjell. “Zeg het maar, een luxe kamer of een oude hut daar in het noorden?”

De route noordwaards

Het werd dus uiteindelijk de oude hut. Het was vijf uur rijden om bij Spiterstulen, de hut aan de voet van de Glittertind, terecht te komen. Om vier uur in de nacht starten we de wagen in Hemsedal en rijden een prachtige route waarbij we een groep rendieren langs de weg zien en een stuk noordelijker gigantische sneeuwvelden. Vooral die oneindig witte velden zijn in het ochtendlicht een lust voor het oog. Dichterbij Spiterstulen rijden we langs verschillende meren met aan de oevers de karakteristieke rode Noorse huisjes. Het laatste stukje is over een tolweg die niet altijd begaanbaar is. Nu wel en uiteindelijk, kunnen we beginnen aan wat eigenlijk begon als een grap.

Eeuwenoude strijd

De Glittertind is 2452 meter hoog. Dankzij grote hoeveelheden sneeuw en ijs op de topgletsjer in de jaren vijftig en zestig groeide hij een paar meter boven de 2469 meter hoge Galdhøpiggen uit. Galdhøpiggen is een echte stayer, zonder groeiende en afnemende gletsjer bovenop. Met de hoogste rotsformatie hoefde hij alleen maar te wachten op de afnemende gletsjer van zijn concurrent om automatisch weer aan de top te komen. Voor de verzwakte Glittertind is het de vraag of hij ooit nog de ranglijst zal aanvoeren.

Vlaggendrager

De route naar de top is zo’n elf kilometer lang en er wachten 1400 hoogtemeters voordat we op 2452 meter staan. Het is voor mij de langste tour mét de meeste hoogtemeters ooit. En als we na drie uur voor een imposant couloir staan en ik besef dat we net pas over de helft zijn, zakt de moed me in de skischoenen. “Ik ga het toch wel halen?” Uit mijn rugtas steekt een Noorse vlaggetje dat als cadeau voor mijn vijfjarige zoon meegaat naar Nederland. Het idee was wel dat het de top zou halen. Van die gedachte krijg ik weer energie en zo beginnen we aan het steilste stuk van de toer.

Het Reidarskaret couloir

Tijdens deze steile klim denk ik terug aan een ander couloir, dat we een dag eerder in Hemsedal doorkruisten, toen alleen naar beneden en niet omhoog. Onze gids Sindre Kvaale, Hemsedal local en een uitstekende skiër, nam ons mee naar het klassieke Reidarskaret couloir. Hemsedal heeft twee erg populaire freeride delen. Gummikogen wordt als eerste aan stukken gereten en ligt ook in het skigebied, een bus kan je terugbrengen. Maar in Reidarskaret is dat net wat anders. Dit couloir ligt buiten het gebied, dus je zult zelf een taxi moeten regelen om terug te komen aan het einde. Sindre checkt continu de sneeuwlaag op lawinegevaar, we zijn laat in het seizoen en gelukkig krijgen we een “go” om een groot deel van het couloir te skiën. Aan het einde ligt een prachtig berkenbos wat op poederdagen een feest moet zijn. Wij zijn zó laat in het seizoen dat het vooral papsneeuw is geworden. “Zie je wel, we moeten noordelijker”, roept iemand in het gezelschap. En daar, in de zware sneeuw van dat berkenbos wordt de knoop doorgehakt om de volgende ochtend te kiezen voor die hut in plaats van het luxe hotel.

Voeten vol blaren

Terug naar de klim. Na een dag ploeteren bereiken we de top van Glittertind, het is al na zessen. Er is nog daglicht, maar de benen zijn op. De sneeuw is ook hier te warm, maar we zijn trots dat we de top hebben gehaald. Dan volgt de beloning, de tocht naar beneden! Eenmaal op de parkeerplaats van Spiterstulen, onze voeten vol blaren, zonder energie om de skischoenen uit te doen, realiseren we ons dat Geir uit Norefjell wel een punt had en dat we misschien wel de uitnodiging hadden moeten accepteren. Maar aan de andere kant; we hebben het gehaald, we zijn op een klassieke top van Noorwegen geweest en dat voelt ook heel erg goed. We halen een paar blikjes bier uit de kofferbak, proosten op Geir en Sindre, op de beide couloirs, op Glittertind en op Noorwegen. Skol!

Norefjell, Hemsedal en Jotunheimen

Norefjell ligt op twee uur rijden van de vlieghaven van Oslo en is daarmee het dichtstbijzijnde skigebied vanaf de hoofdstad. Het Ski Centre ligt op ongeveer 1000 meter hoogte en is een vriendelijk terrein en daarom uitzonderlijk geschikt voor families met kinderen. Het gebied heeft 13 liften, 26 pistes, een snowpark en natuurlijk veel langlauf loipes. De meeste accommodaties zijn Ski-in Ski-out. Vanaf het hoogste punt van het skigebied heb je kans honderden kilometers in de verte te kijken. Meer info op www.norefjell.com/en/

Accommodatie
Ski & Spa Norefjell is het grootste hotel midden tussen de pistes van het skigebied. Luxe kamers en uiteraard een grote Spa. Meer info op: www.norefjellskiogspa.no

Eten en drinken
Probeer het soepenbuffet van Noreflell Hytte. Dit restaurant is de eerste berghut van Noorwegen en heeft in de weide omgeving de hoogste score op tripadvisor. Ze hebben ook drie kamers voor overnachtingen.
Meer info op: www.norefjellhytta.com

 

Hemsedal ligt op drie uur rijden van de vlieghaven van Oslo en is het populairste skigebied van Noorwegen. Ook hier zijn ze erg ingericht op families, maar voor feestgangers is er ook veel te beleven. Het gebied staat daarnaast bekend om de vele off piste freeride mogelijkheden. Meer info op www.hemsedal.com en www.skistar.com/en/ski-destinations/hemsedal

Accommodatie
Hemsedal bestaat uit twee delen; het centrum van het dorp met de instap van de skiliften waar je ook de restaurants, winkel en après ski plekken vindt. Het tweede deel ligt een stuk hoger op de berg en staat vol met self-catered appartementen. Wij sliepen hoog op de berg met uitzicht over het dorp beneden. Je kunt hier zo de pistes op glijden en er gaan ook stoeltjesliften naartoe. www.hemsedal.com/en/A/molla-sportell

Eten en drinken
Op de pistes zijn verschillende restaurants en in het dorp vind je ook tal van eetgelegenheden. Maar voor après ski is er eigenlijk maar ‘one place to be’. Bij Stavkroa is zelfs Valet Parking voor je ski’s en een plek op de VIP lijst is wel aangenaam om de rijen buiten te omzeilen. Binnen staan de Noren op lange tafels te dansen en er gaan weinig mensen in een rechte lijn naar huis. Daarom maar goed dat de meeste appartementen op loopafstand zijn.

Jotunheimen
Het natuurgebied Jotunheimen is onderdeel van het Scandinavische Hoogland en ligt zo’n vijfeneenhalf uur rijden van Oslo. Hier vind je de hoogste bergen van Scandinavië. Er is geen officieel skigebied en er zijn dus geen liften. Daarom is het een populaire pek voor toerskiërs en splitboarders.

Accommodatie
Al zeven generaties is de Spiterstulen hut in het bezit van de familie Nigard Sulheim Er is plek voor ruim 200 gasten. Je slaapt in simpele kamers of een mooie privé chalet met grasdak, eet wat de pot schaft (zware Noorse kost) en drinkt lokale bieren van de Lom Bryggeri. Hij staat precies tussen Glittertind en Galdhøpiggen in en vanuit hier kun je dus meerdere toers maken. Let goed op en informeer goed of de hut te bereiken is. Door modderstromen wil de weg nog wel eens onbegaanbaar zijn. Wees ook goed voorbereid als je de bergen in gaat. Hulp kan wel even op zich laten wachten. Meer info op: www.spiterstulen.no

NOORWEGEN IN CIJFERS

Skiën in Noorwegen is een bijzondere gebeurtenis en heel anders dan de bekende Europese bergen. De hoogste berg (Galdhøpiggen) is 2469 meter hoog en je kunt skiën tot aan zeeniveau. De beste maanden om te skiën zijn januari en februari. De boomgrens is een stuk lager dan in de Alpen en je skiet toch veel op open vlaktes. Daardoor heb je vaak het gevoel heel hoog te zijn, terwijl dat eigenlijk wel meevalt. Het landschap buiten het skigebied maakt je reis vooral bijzonder. Noorwegen is uitgestrekt, er is ruimte zat en de natuur is overweldigend. Meer informatie over Noorwegen en boekingen voor Norefjell en Hemsedal vind je via www.norwayhomeofskiing.com. Wij vlogen op Oslo met KLM, check www.klm.com voor vluchtinformatie en prijzen.

Op Avontuur in het Hoge Noorden

Een wintersportreis naar Scandinavië is onvergelijkbaar met de Alpen. De skigebieden zijn er kleiner, maar de ervaring is zonder meer...
Lees meer

Op Arctisch avontuur

DAGBOEK TOERSKIËN BOVEN DE POOLCIRKEL
Lees meer

Hallo Geilo

Of je nu snowkite op de woeste Hardangervidda, speels kronkelt over een familiepiste of danst op de tafels van de...
Lees meer

Verrassende wintersport

Op de meeste wintersportplekken ben je bij slecht weer gebonden aan lange dagen achter een glas bier in de kroeg....
Lees meer

SSSSStranda

In het hart van het West-Noorse fjordengebied ligt skigebied Strandafjellet. Een onbekend Noors gebied weliswaar, maar met een grandioze ligging,...
Lees meer